Hoe kan je ervoor zorgen dat je werknemers fit en vitaal blijven?

Als werkgever hoop je dat je medewerkers fit zijn en hun werk met veel plezier uitvoeren. Wanneer één van deze dingen niet het geval is, kan dit ten laste komen van het product of de diensten. Dit is het laatste wat je wilt. Hoe kan je ervoor zorgen dat er een duurzame inzetbaarheid is van je werknemers?

De juiste persoon op de juiste plaatst

De juiste persoon op de juiste plaats helpt bij het verzuim te verlagen en de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Wanneer iemand helemaal op zijn plek zit en blij is met het werk wat hij of zij doet, zal hij of zij dit langer kunnen volhouden. Als er signalen zijn dat een werknemer niet tevreden is binnen zijn functie wordt er aangeraden om met deze werknemer in gesprek te gaan om te kijken wat hieraan gedaan kan worden.

Good work enviroment

Een werkomgeving die als fijn wordt ervaren helpt ook bij het verlagen van verzuim en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid. Hierbij kan gedacht worden aan fruit op het kantoor, flexplekken en airco voor de warme dagen. Alles om de werkplek zo verdraagzaam en leuk te houden.

Wat te doen wanneer een werknemer toch ziek wordt?

Wanneer een werknemer onverhoopt ziek wordt zijn er een tal van dingen die gedaan kunnen worden. Eentje hiervan is het betrokken zijn bij het herstel. Geef de werknemer de handvatten die nodig zijn voor het herstel. Dit is voor beide partijen nuttig. De werknemer wordt beter en is daarom weer inzetbaar bij het bedrijf. Duurzame inzetbaarheid is daarom ook de werknemers fit en vitaal maken.

Conclusie

Om duurzame inzetbaarheid te realiseren wordt er aangeraden om de werknemers op de juiste plek te zetten. Hiermee zorg je ervoor dat zij met veel plezier hun werk kunnen doen. Daarnaast zorgt een goede sfeer en de juiste werkplekken voor een lager verzuim van werknemers. Mocht de werknemer onverhoopt toch ziek worden, bied dan alle handvatten aan die nodig zijn om deze werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.