Vaststellingsovereenkomst opstellen, waar moet je op letten?

Als je ontslagen wordt, kun je ervoor kiezen om daarmee akkoord te gaan (ontslag met wederzijds goedvinden). In dat geval moet je samen met je baas een vaststellingsovereenkomst maken, ook wel beeïndigingsovereenkomst genoemd. Maar wat houdt een vaststellingsovereenkomst in en wat moet erin staan? Dat lees je in deze blog.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarmee de werkgever en de werknemer het dienstverband, met wederzijds goedvinden, kunnen beëindigen. Een ontslagprocedure bij de kantonrechter of UWV is dan niet nodig. In een vaststellingsovereenkomst staan afspraken die je met je werkgever maakt omtrent je ontslag. Een vaststellingsovereenkomst moet ervoor zorgen dat werkgever en werknemer op een goede manier afscheid van elkaar nemen. Het bevat daarom afspraken voor het oplossen of voorkomen van een geschil.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

De inhoud van de vaststellingsovereenkomst bepaalt u samen met de werknemer. Deze informatie moet in ieder geval in de overeenkomst staan:

·        De naam en het adres van de werkgever en werknemer

·        De reden van je ontslag

·        De datum tot wanneer je in dienst blijft

·        Dat er geen dringende reden is voor het ontslag

·        Eventuele vrijstelling van werkzaamheden

·        Dat het gaat om een beëindiging met wederzijds goedvinden

·        De hoogte van je transitievergoeding (het geldbedrag dat je meekrijgt bij je ontslag)

·        De opname of uitbetaling van eventuele nog openstaande vakantiedagen

·        Het teruggeven van bedrijfsspullen, zoals auto’s of telefoons

·        Concurrentie- of relatiebedingen

·        Waar en wanneer jullie de overeenkomst getekend hebben

·        Dat de werknemer 2 weken bedenktijd heeft

Wanneer krijg ik een vaststellingsovereenkomst?

Er zijn verschillende gevallen waarvoor een vaststellingsovereenkomst van toepassing is, maar hij wordt voornamelijk gebruikt bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Bijvoorbeeld als je ontslag voorkomt uit bedrijfseconomische redenen of uit een langdurige ziekte. Ontslag met wederzijds goedvinden is altijd de meest ideale situatie, omdat het goedkoper is voor de werkgever en omdat je als werknemer zelf nog invloed kunt hebben op de inhoud van de overeenkomst.

Als werknemer heb je twee weken bedenktijd

Ben je het, nadat je hebt getekend, toch niet eens met de gemaakte afspraken of het ontslag? Dan mag je je bedenken. Dit moet je binnen twee weken laten weten. Je kunt ook in de vaststellingsovereenkomst een langere bedenktijd afspreken. Een kortere bedenktijd dan twee weken mag niet. Vermeld de bedenktijd in de beëindigingsovereenkomst. Als je dit nit doet, dan wordt de bedenktijd drie weken.

Kom voor jezelf op

Krijg je te maken met een ontslag, vergeet dan niet dat jezelf invloed kunt uitoefenen op de voorwaarden van je ontslag. Een vaststellingsovereenkomst is namelijk onderhandelbaar. Schakel eventueel een arbeidsjurist in en probeer samen de voorwaarden zo voordelig mogelijk voor je uit te laten vallen. Kom altijd voor jezelf op!