De voordelen en nadelen van een BV

Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. Wat voor voordelen heeft het nu eigenlijk wanneer jij en je compagnon(s) een BV oprichten ? In deze blog lichten we je graag beter in over op wat voor manieren een besloten vennootschap je bedrijf verder kan helpen!

Wat is precies een BV?

Een BV staat voor besloten vennootschap. Voluit heet deze rechtsvorm een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat er een besloten groep mensen is die aandeelhouder is van de onderneming. Het is een officieel door de Nederlandse overheid erkende rechtsvorm. Ook in het buitenland bestaat een besloten vennootschap, maar ze hebben hier wel een andere naam:

 • Private Limited Company (Verenigd Koninkrijk)
 • Gesellschaft mit beschränkter Haftung (Duitsland)
 • Société privée à responsabilité limitée (België)
 • Société privée à responsabilité limitée (Frankrijk)
 • Sociedad de responsabilidad limitada (Spanje)
 • Società a responsabilità limitata (Italië_
 • Limited Liability Company (Verenigde Staten)

De voordelen van een besloten vennootschap

 • Zoals het volledige woord zegt, is de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, beperkt aansprakelijk. Dat wil zeggen dat je niet privé aansprakelijk gehouden kunt worden voor schade of schulden van de onderneming.
 • Een financieel voordeel is dat, wanneer de ondernemening een nettowinst oplevert van €100.000,-, je een tariefvoordeel zult krijgen bij de belastingdienst. Iets wat voor de eenmanszaak niet geldt.
 • Een ander financieel voordeel is dat je een belastingbetaling kunt uitstellen. Dit kan eenvoudig door een deel van de winst van de besloten vennootschap te bewaren in de Holding BV, in plaats van dat deze wordt uitgekeerd als divident.
 • Ook geeft een B.V. doorgaans een stukje vertrouwen mee aan je afnemers.

De nadelen van een besloten vennootschap

 • Wanneer je minder dan €100.00,- nettowinst maakt, zal er meer belasting moeten worden betaald dan in het geval van een eenmanszaak.
 • Er komen vaak wat meer administratiekosten kijken bij een besloten vennootschap. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hogere kosten voor een extra accountant of personeelszaken. Onthoud wel dat dit vaak kosten zijn die ook voorkomen wanneer een bedrijf überhaupt groeit.