De juridische gevolgen van een onjuiste boekhouding

Het hebben van een goede boekhouding is een belangrijk onderdeel van een onderneming. Niet alleen om ervoor te zorgen dat uw onderneming project gerelateerde uitgaven kan verhalen op de klant. Het is ook jouw verantwoordelijkheid om een correcte boekhouding te hebben. Dit wordt niet enkel gezien als een deugd, maar een slechte boekhouding kan je ook op diverse manieren in een lastig juridisch pakket brengen!

De fiscus

De Nederlandse belastingdienst bezigt zich met het innen van belastingen voor de staatskas. Over alles wordt belasting betaald: producten, salarissen, erfenissen en ook omzet vanuit een onderneming. Afhankelijk van hoe je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst, betaal je een deel van de winst van de onderneming aan de fiscus. Wanneer het correcte bedrag niet volledig wordt overgemaakt voor de vereiste datum, kan dit wat juridische problemen opleveren.

Juridische stappen

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het op tijd overboeken van het verschuldigde bedrag. Een kleine administratieve fout kan al gauw lijden tot een aanmaning of boete. Als je deze hebt ontvangen dan raden wij je aan om hier niet zelf werk van te maken, maar een advocaat in de arm te nemen. Er zijn erg veel advocaten die gespecialiseerd zijn in fiscaal recht. Dit betekent dat je dus een échte expert kunt vragen om je juridisch te ondersteunen.

Wat doet een fiscaal jurist of advocaat?

Een fiscaal jurist of advocaat zal niet je administratie in orde maken. Hij zal ook niet de openstaande facturen betalen of een betalingsherinnering sturen naar je klanten. Hij zal onderzoeken in hoeverre de gemaakte administratieve fout, daadwerkelijk een ongelukje was. Kan hij dit niet voor je bewijzen, dan kan erg onderzocht worden of het hierbij gaat om belastingfraude.

Kortom

Je doet er dus altijd goed aan om je advocaat in te schakelen wanneer je als ondernemer te maken krijgt met juridische vraagstukken, waar je weinig of niets van af weet. Het kan ook handig zijn om een bedrijfsjurist aan te nemen. Deze is gespecialiseerd in bedrijfsrecht en weet van de hoed en de rand als het gaat om juridische zaken rondom het hebben en houden van een onderneming.