Voordelen van online boekhouden

Je hoort ondernemers vaak zeggen ‘ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt, dus hoef ik nooit meer te werken’. De ondernemer heeft veel vrijheden en geniet vaak volop van het zelf beslissen, opzetten en besturen van de eigen onderneming. Helaas zijn het niet alleen de leuke dingen die gedaan moeten worden. Voor veel ondernemers is de boekhouding dan ook een van de minst favoriete onderdelen van het ‘eigen baas’ zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig online de boekhouding doen, of boekhouden in de cloud, zoals dit ook wel wordt genoemd. Om de ondernemer die niet van boekhouden houdt een beetje op weg te helpen, hebben wij de voordelen van het online boekhouden op een rijtje gezet.

Overal toegang tot je boekhouding op elk moment van de dag

Door het gebruik van een online applicatie kun je overal bij je gegevens, zolang je maar verbonden bent met het internet. Veel van deze online applicaties zijn dusdanig ingericht, dat je niet telkens weer opnieuw al je gegevens of spreadsheets hoeft te downloaden, maar overal snel en makkelijk bij kan. Je voorkomt hiermee dus altijd de situatie dat je snel langs huis moet of langs kantoor om nog iets in de boekhouding te doen. Voor de veel reizende ondernemer is het ook ideaal, omdat je makkelijk gebruik kunt maken van de wacht momenten tijdens het reizen, zodat je geen tijd verliest.

Uitgelicht: Online boekhouden top 5 programma’s volgens Elma

Altijd een ge-update en correct beeld van je bedrijf

Het is je ongetwijfeld bekend, dat met de boekhouding, we vaak terugkijken op bepaalde periodes en over de langere termijn vooruitkijken en onze budgetten in orde maken. Door het gebruik van een online cloud voor de boekhouding zijn de gegevens en cijfers altijd live. Wanneer je op de juiste manier met de online boekhouding omgaat en je zorgt dat alle data direct wordt ingevoerd, hoef je niet tot het einde van de maand te wachten om te zien hoe je ervoor staat. Dit heeft als extra voordeel dat je sneller kunt schakelen en korte termijn budgetten op tijd kunt aanpassen.

Betere en effectievere relatie met je accountant

Je kunt je accountant toegang geven tot je online boekhouding, waardoor de accountant altijd direct de status van de bedrijfscijfers kan zien, sneller kan schakelen en eventueel advies kan geven. Voorheen was het soms het geval dat je regelmatig met de boekhouder moest overleggen en je vervolgens eerst allerlei gegevens diende te verzamelen. Door het boekhouden in een cloud, zul je merken dat veel zaken op afstand gedaan kan worden, de samenwerking met de accountant een stuk prettiger is en bovenal veel constructiever en effectiever met betrekking tot tijd.

Meer informatie: beste boekhoudprogramma Exact vs Informer vs e-Boekhouden

Geen kantoor meer nodig en goed voor het milieu

Doordat je alles online doet, blijft alles opgeslagen op een server en hoef je dus niet meer al je papieren fysiek op te slaan. Vooral voor de ondernemer die al wat langer bezig is, kan het soms vervelend worden dat je gedurende de jaren een hele papierwinkel hebt opgebouwd, die je helaas niet weg kunt gooien en steeds meer ruimte in beslag neemt. Met online boekhouden is dit definitief verleden tijd en heb je deze ruimte niet meer nodig. Daarnaast zul je een stuk minder printen, wat weer bijdraagt aan duurzaamheid en het milieu.