In dienst bij een payroll bureau? Dit is wat je moet weten

Je hebt zojuist een baan aangeboden gekregen bij je werkgever. Nadat jullie het eens zijn geworden over het feit dat je de geschikte kandidaat bent voor de functie is het tijd om te bespreken hoe het dienstverband eruit gaat zien. Je werkgever geeft aan met een payroll bedrijf samen te werken en dit heeft gevolgen voor jou als werknemer. Je bent nu namelijk niet in dienst bij je werkgever maar bij een payroll bedrijf. Maar wat houdt dit voor jou als werknemer in?

Wat is dat payroll nou eigenlijk?

Als je werkzaam bent bij een payroll bureau dan geeft je werkgever als het ware de verplichtingen van het werkgeverschap over. Het woord ‘payroll’ betekent letterlijk loondienst, je staat dus niet op de loonlijst van de werkgever maar op die van het payroll bureau. Je werkgever zorgt als het ware voor de werving en selectie maar neemt jou feitelijk niet aan. In plaats daarvan geeft de organisatie zijn juridische werkgeverschap uit handen en wordt je in ‘dienst’ genomen van het payroll bureau.

Het verschil tussen payroll en vaste dienst

 Een belangrijk verschil tussen een payroll bureau en vaste dienst is het cao. Als je via een payroll bureau werkt dat geldt voor jou een ander cao dan voor werknemers die direct in dienst zijn bij het bedrijf. In de meeste gevallen zal je onder het cao voor uitzendkrachten vallen. Dit betekent dat jouw arbeidsvoorwaarden verschillen dan die van de werknemers in ‘vaste dienst’. Dit heeft geen betrekking op je loon maar kan wel betrekking hebben op je secundaire arbeidsvoorwaarden zoals extra uitkeringen. Dit is afhankelijk van je werkgever.

Wat zijn de voor- en nadelen bij een payroll bureau?

Een voordeel van een payroll bureau voor jou als werknemer is dat je te maken hebt met een specialist op het gebied van salarisbetaling. Je hebt hierbij niet te maken met een werkgever waarbij salaris en personeelszaken geen prioriteit hebben of waar zij niet in thuis zijn. Daarnaast heb je indien er gebruik wordt gemaakt van het cao voor uitzendkrachten recht op een deel van de loonsom te besteden aan een opleiding.

Een nadeel is dat het voor werkgevers ‘gemakkelijker’ wordt om van jou als payroll werknemer af te komen. Een opdrachtgever kan namelijk zonder het opgeven van een reden de overeenkomst beëindigen. De ontslagzaken door deze reden komen echter in slechts 0,5% van de gevallen voor. Indien je dus te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf is dit iets waar je je niet druk om hoeft te maken.